David A.J. Axson – The Management Mythbuster


Tämä kirja on tarkoitettu kaikille niille, jotka ovat havainneet perinteisten suunnittelu-, budjetointi-, raportointi- ja riskien johtamisen sääntöjen olevan aikansa eläneitä sekä niille, jotka ovat kaivanneet parempia tapoja navigoida tämän päivän bisnesmaailmassa.

 

”You can´t manage what you can measure.” – David A.J. Axson

 

Ehkäpä paras missio ei olekaan John F. Kennedyn Kongressille osoittama 29 sanan missio: ”I believe this nation should commit itself to achieving the goal, before this decade is out, of landing a man on the moon and returning him safely to earth.”. Tekijän mukaan paras missio 1960- luvun lopussa kapteeni James T. Kirkin lausuma: ”Space, the final frontier. These are the voyages of the Starship Enterprise, its five-year mission to explore strange new worlds, to seek out new life and new civilazations, to boldly go where no man has gone before.” Minä ainakin haluaisin työskennellä tässä organisaatiossa.

 

Kaikki olisi tekijän mukaan pidettävä yksinkertaisena, lyhyenä ja selvänä. Edellä oli kaksi hyvää missiolausetta. Sama koskee myös visiota, strategioita ja kaikkea muuta bisnesjargonia. Tekijä vielä muistuttaa, että hän on itse tienannut leipänsä yli 25 vuotta ottamalla ideoita yhdestä firmasta ja myymällä ne toisille.  Sitä kutsutaan konsultoinniksi ja sitä ostetaan sinulta, koska pystyt lupaamaan kolme asiaa: parempaa, nopeampaa ja halvempaa. Muista kuitenkin Henry Fordin sanat: ”Et voi rakentaa mainettasi siihen mitä aiot tehdä.”

 

Kirja on täynnä tarinoita ja jokaisen luvun lopussa sitten tarinaan liittyy opetuksia: ”So what?” Esimerkiksi mittarisääntö on käännetty ylösalaisin: ”Et voi onnistua, jos et voi sitä mitata.” tämä pitää korvata: ”You can´t manage what you can measure.” Ja tässä on vinha perä. Siis kannattaa varmaan mitata vain niitä asioita, joissa voi onnistua?

 

Kappale, missä selvitetään sitä miksi kirjanpitäjät hallitsevat maailmaa, vaikka olemme jo nähneet mihin se johtaa, on irvokkaan hauska. Esimerkiksi aikoinaan maailman suurin tilitoimisto Arthur Andersen kaatui Enroniin ja Accenture huokaisi syvään. Todella hauska ja opettava kirja.

DAVID A.J. AXSON

The Management Mythbuster (s. 368)

John Wiley & Sons 2010.© 2013- RayQ Oy
^