Henkka Hyppönen – Kuinka SE tehdään esiintyjänä


Esiintymiskoulutukset tuntuvat  olevan jatkuvasti  kasvavassa suosiossa yritysmaailmassa. On havahduttu siihen, että esiintyjän ei aina tarvitsekaan olla lavalla tai kameroiden edessä, sillä tärkein – eli se yleisö – on kaikkialla. Esiintyminen on lopulta viestin tunnepitoista välittämistä eteenpäin vastaanottajille, mikä tekee siitä ideaalin taidon myös kaikille johtotason henkilöille sekä myyntihenkilöstölle.

 

”Oli kyse sitten uutislähetyksestä tai firman sisäisestä koulutuksesta, esiintyjän pitää toimia omista tunteistaan ja omasta persoonastaan käsin. Tämä ei tarkoita sitä, että hyvä esiintyjä puhuisi jatkuvasti itsestään. Persoonasta käsin toimiminen tarkoittaa sitä, että esiintyjä ottaa huomioon omat erityispiirteensä esiintyjänä ja suostuu esittämään vain niitä tunteita, joita aidosti itse kokee.” – Henkka Hyppönen

 

Henkka Hyppösen esiintymistä käsittelevä teos ’Kuinka SE tehdään esiintyjänä’ käsittelee esiintymistä eri medioiden välityksellä sekä lukijan omien esiintymistaitojen kehittämistä. Aiemmin radio- ja tv-juontajana toimineen Hyppösen omakohtaiset kokemukset esiintymisestä ovat mielestäni kirjan parasta antia, jotka tuovat kaivattua tarttumapintaa kirjassa esitettyihin teorioihin. Teoksessa käsitellään paljon myös viestintää sähköisten medioiden kautta, ja juuri sen alan mukaan liittäminen tähän erottaakin kirjan muista esiintymistaidon opuksista.

Hyppönen painottaa lukijalle esiintyjän oman persoonan tuomaa lisäarvoa esiintymiseen sekä viestien tunnelatausta. On esiintymistilana sitten televisio, radio tai seminaari, niin ollakseen vakuuttava esiintyjä, täytyy esitettävän asiankin olla esiintyjälle jollakin tapaa merkityksellinen. Mikäli viesti ei aiheuta tunteita, ei se myöskään tartu.

Kirjan läpilukevat eivät saa opuksesta kaikkea irti, mikäli he eivät halua tehdä sivuilla olevia harjoituksia. Teos sopiikin paremmin ihmisille, jotka oikeasti haluavat parantaa omia taitojaan sillä saralla. Tähän Hyppönen tarjoaakin mukavat puitteet.  Teksti on myös mukavan kevyttä ja kieli rikasta, jolloin kirjoittajan esittämät asiatkin on helpompi sulattaa.

HENKKA HYPPÖNEN

Kuinka SE tehdään esiintyjänä (s. 213).

Talentum 2005.© 2013- RayQ Oy
^