Jim Collins – Hyvästä paras (+ Kun tavoitteena ei ole voitto)


Hyvästä paras (laajennettuna Hyvästä paras – kun tavoitteena ei ole voitto -kirjasella) oli parhaimmillaan hyvä lukukokemus. Ja monilta osin se oli parhaimmillaan lähes kannesta kanteen. Jim Collins kirjoittaa selvästi ja ymmärrettävästi, joten lukeminen oli myös hauskaa.

 

”Kaikki muutkin hyvistä parhaiksi kehittyneiden yritysten johtajat noudattivat yrityksensä siirtymävaiheessa sokraattista tyyliä eli kyselemällä keskustelemista. He eivät kuitenkaan kyselleet pelkästä kyselemisen ilosta, vaan siksi, että ymmärtäisivät.” – Jim Collins

Mielestäni kirjan pääviestinä oli kurinalaisuus kaikessa mitä teet. Ihmisten tulee olla kuriinalaisia, ajattelun tulee olla kurinalaista ja toiminnan on oltava kurinalaista. Koko kirjan esittämä ajatus siilikonseptista on näiden kurinalaisuuksien kiteymä. Parhaan vastakohta on hyvä ja parhaan periaate on kurinalaisuus. Collins on jopa sitä mieltä, että sillä, mitä teet ei ole väliä (arvot!), vaan ainoastaan sillä, että teet sen kurinalaisesti. Tästä syystä esimerkiksi tupakka-yhtiö voi olla paras!

 

Tässä myös on kirjan suurin haaste. Voidaanko oikeasti ajatella, että ei tarvitse välittää siitä mitä tehdään? Toisaalta miten arvioida parhaimmuutta? Collinsin ylistämä Fannie Mae näyttäytyy ehkä tänään hieman eri valossa kuin 10 vuotta sitten. Miltä se näyttää vuonna 2020? Mene ja tiedä.

 

Kaiken kaikkiaan kirja(t) teki minuun vaikutuksen. Minun on helppo ymmärtää sen suosittua asema johtajuus-kirjallisuuden joukossa. Kuitenkin näitäkin ajatuksia on koeteltava kriittisesti. Mitä mieltä sinä olet?

 

JIM COLLINS

Jim Collins - Hyvästä paras (+ Kun tavoitteena ei ole voitto) (s. 363 + 48).

Talentum 2010 + 2006.© 2013- RayQ Oy
^