Markku Kuisma – Suomen poliittinen taloushistoria 1000-2000


Markku Kuisma on ottanut vastaa upean haasteen. Hän tiivistää tuhat vuotta historiaa vajaaseen kahteen ja puoleen sataan sivuun. On siis itsestään selvää, että liikutaan aika pinnalla – onhan yhdellä sivulla käsiteltävä neljän vuoden keskeiset tapahtumat!

”Aivan kuten 1800-luvun globalisaatioaallossa, joka synnytti Suomen kehitykselle keskeisen modernin metsäteollisuuden, vuosituhannen vaihteen globaali murros avasi etenemisväyliä uusille teollisuudenaloille. Niistä Suomelle tärkeimmäksi tuli elektroniikkateollisuus, joka veti 1990-luvun jälkipuolella koko maan perässään uuteen nousuun.” – Markku Kuisma

Tämän tiedostaen Kuisma on onnistunut tehtävässään hyvin. Erityisen maininnan ansaitsee sujuva kielenkäyttö sekä yksinkertaiset vertaukset yli ajan. Esimerkiksi keskiaikainen katolisen kirkon valta-asema aukeaa, kun Kuisma toteaa, että se ”oli kuin nykyajan monikansallinen jättikonserni, johon muiden ohella Ruotsi ja sen vanavedessä Suomi liitettiin paikallisten piispojen johtamina tytäryhtiöinä.” (s. 29).

 

Koska kirja ei ole kattava tai täydellinen esitys tuhannen vuoden ajalta, niin siihen ei voi kohdistaakaan sellaisia odotuksia. Tiivistämisen jaloa taitoa on kuitenkin onnistuneesti toteutettu – tosin pääpainon ollessa uudemmassa historiassa (mikä on varsin yleistä historiaa käsittelevissä kirjoissa). Jos vielä muistaa, että otsikon poliittinen tarkoittaa myös näkökulman valintaa, niin kirjan anti on hyvä.

 

Kirja on mukavaa yötäpöytälukemistoa, jolla saa kerrattua Suomen historian lyhyen oppimäärän talouden näkökulmasta katsottuna. Uskon, että tällaiseksi kirjoittaja on sen tarkoittanutkin.

 

Markku Kuisma

Suomen poliittinen taloushistoria 1000-2000

-© 2013- RayQ Oy
^