Mauno Saari – Rahat ja henki – Ahti Hirvosen elämäntase


Kirja Ahti Hirvosen elämästä on subjektiivinen kuvaus Suomen sodan jälkeisen (talous)historian tiukimmasta vaiheesta. On järisyttävää tutustua tähän kasinopelimeininkiin turvallisen välimatkan päästä, vaikka Yhdysvaltojen subprime-meininki on kuin mentaalinen kopio. Täytyy toivoa sydänkammio solmussa, etteivät suomalaiset pankit ole sotkeutuneet katastrofiin samalla innolla, jolla 1980-luvun lopulla ongelmia luotiin oikein kunnolla; kiitos ylpeyden, ahneuden, vallanhimon ja väärän politiikan turvin.

 

”Hallituksen kokousmatkoilla Hirvosella oli runsaasti tilaisuuksia puhua Jorma Ollilan kanssa. Joissakin keskusteluissa kivenkovien faktojen välistä nousee esiin Ollilan käsitys, että nöyryys on yksi hyvän yritysjohtajan keskeisistä ominaisuuksista. Ajatus muuttuu radikaaliksi muutaman vuoden kuluttua, kun Nokiasta alkaa kasvaa koko Suomen ylpeys.” – Mauno Saari

Tällaisessa tilanteessa Hirvonen sai SYP:n johdettavakseen. Kirja kuvaa tähän johtaneita tapahtumia kuin sitä seuranneita vaiheita. Kirja on myös erinomainen kuvaus yhden miehen matkasta evakosta valtaan ja vastuuseen. Tällaisessa paineessa hioutui timantti, jota tänään voidaan lukea mm. monista Corporate governance -teoksista, joiden Grand Old Man Hirvonen Suomessa on ehdottomasti ollut. Hyvä hallinto ja omistajien etiikka on nykyään yritysmaailman kovaa ydintä, jopa kilpailutekijä.

 

Hirvonen on kristitty mies. On erittäin mukavaa lukea kirjaa kristitystä, joka on yhteiskunnan nettomaksaja eikä -saaja. Tästä syystä hän onkin saanut monen uskon veljen ja sisaren vihat niskoihinsa! Samat tahot, jotka julistavat, että raha ei tee autuaaksi, ovat tuomitsemassa niitä, joilla sitä on. Eikö heidän pitäisi ennemminkin iloita siitä, että juuri nämä kaverit maksavat kirkonkin karkelot ja tärkeän työn!

 

Ahti Hirvosen elämäntase on kova, monessa mielessä. Kirjaa voi suositella luettavaksi niille, jotka haluavat ymmärtää maailmaa muutenkin kuin mustavalkoisen stereotyyppisen katsannon läpi. Rahat ja henki voivat kuulua yhteen!

 

MAUNO SAARI

Rahat ja henki – Ahti Hirvosen elämäntase (s. 304)

Gummerus 2007.© 2013- RayQ Oy
^