Metropoliitta Ambrosius et al. – Henkinen johtajuus


Henkinen johtajuus teemana on tällä hetkellä monien huulilla. Maailman viimeaikaiset tapahtumat ovat herättäneet kysymyksiä siitä, ovatko perinteiset johtamisopit ja -koulut kykeneviä vastaamaan elämän todella tärkeisiin kysymyksiin. Kirjassaan yhteiskunnan eri alojen vaikuttajat ovat päättäneet diagnosoida perinteisen johtamisen kuolemansairaaksi; luetellaan oireet ja vastauksia annetaan johtamis-apteekin hyllyltä. Lisäksi kuitenkin vielä muistutetaan, että tarkoitus ei ole saarnata tai luoda uutta johtamis-ismiä.

 

Viimeksi mainitut ovat kuitenkin kirjan suola tai suolaa haavoille. Se, että kirjasta on tehty helppolukuinen teos aiheuttaa osin riskin riman alituksille – jos lukija ei ymmärrä kirjan suolaa, yksityiskohdat ovat haavoille kivuliaita. Kirjoittajilla on valtavasti hyvää tahtoa rohkaista johtajia siirtymään seuraavalle tasolle, mutta haasteena on yleistyksistä syntyvä vastareaktio. Pahiten tämä näkyy siinä, miten idän kirkkoa käytetään positiivisena esimerkkinä kaikesta hyvästä ja kauniista kun taas luterilaisuus on pelkkää hengellistä managementtiä, siis lähes kirosana hengelliselle johtamiselle, leadershipille. Mielestäni kirkko, joka ei edes keskustele vakavasti naisten päästämisestä johtaviin hengellisiin tehtäviin, ei ole täydellinen henkisen johtajuuden ilmentymä.

 

Mutta jos lukija jaksaa (ja osaa) nähdä kaiken tämän taakse, kirja avaa aivan huikean mahdollisuuden kasvaa ihmisenä ja johtajana, sillä henkinen johtajuus ei ota mitään pois vaan antaa huimasti lisää: kyvyn pysähtyä, hiljentyä ja ajatella. Kirja on ehdottomasti jokaisen johtajan kesälukemistoa. Sen edessä on hyvä hiljentyä ja kuunnella miltä kuulostaa kokonaisen ihmisen sisäinen hengitys.

 

 

Metropoliitta Ambrosius et al.

Henkinen johtajuus

-© 2013- RayQ Oy
^