Miten saan ystäviä, menestystä ja vaikutusvaltaa


Dale Carnegien klassikkoteos tarjoilee ajattomia viisauksia ihmisten välisestä vuorovaikutuksesta. En olisi tarttunut tähän opukseen ellei hyvä ystäväni olisi silmät hehkuen suositellut sitä minulle käydessämme lounaalla. Kirjan nimi kaikessa suoruudessaan herättää helposti vastareaktion: onko kyse manipuloinnin oppikirjasta? Suomalaisessa kulttuurissa avoin menestyksen ja vaikutusvallan tavoittelu on melko rohkeaa, ja ystäviäkin olisi mukavampaa saada ihan omana itsenään.

Ennakkoluuloista huolimatta tähän kirjaan kannattaa tarttua. Carnegien ydinajatus on yksinkertainen: Pienentämällä sopivasti omaa egoaan saa muilta enemmän. Se, jonka ei tarvitse ylikorostaa itseään, jää voitolle. Lopulta kyse ei ole manipuloinnista, vaan ystävällisyydestä ja hyvän kiertoon laittamisesta. Jos kaikki käyttäytyisivät näin, olisi maailma varmasti parempi paikka.

Päätin antaa Carnegien ajatuksille mahdollisuuden ja käytin niitä asiakkaideni ja työtovereideni kanssa. Huomasin, että toisten ajatukset huomioimalla ja lisäkysymyksiä esittämällä keskusteluista tuli mielenkiintoisempia. Sovelsin ajatuksia myös kotona ja ystävieni seurassa. Jopa ajokäyttäytymiseni muuttui.

Sosiaalisen median ja pirstaloituneen huomion aikakaudella Carnegien opit ovat ehkä ajankohtaisempia kuin koskaan aiemmin. Tässä ajassa ei lopulta erotu edukseen itse-ehostuksella ja oman erinomaisuuden alleviivaamisella, vaan nimenomaan sillä, että osaa kuunnella aidosti ja hymyillä myös eri tavalla ajatteleville. Ystäväni sanoi kerran, että todellista sivistystä ei ole lopulta etiketin noudattaminen, vaan se, että osaa tehdä toisille miellyttävän olon. Tästä on vaikeaa olla eri mieltä.

Carnegie, Dale

Miten saan ystäviä, menestystä ja vaikutusvaltaa

WSOY 2013, s. 254.© 2013- RayQ Oy
^