Rebecca D. Costa – Watchman’s Rattle


Mitä kompleksisemmin yhteiskunta alkaa toimimaan, sen vahvemmin alkavat meemit ottamaan valtaa, väittää kirjailija Rebecca D. Costa teoksessaan Watchman’s Rattle. Costa nostaa esiin viisi meemia, jotka ovat näkyvissä nyky-yhteiskunnassa, mutta yhtälailla löydettävissä mm. Mayojen ja Rooman sivilisaatioista ennen niiden romahtamista.

 

”In the case of the Mayans, they became unable to ’think’ their way out of large, highly complex problems because they advanced to a point where traditional left- and right-brain problem-solving methods – which the human organism developed over many millions of years – were no longer sufficient to address their most dangerous threats.” – Rebecca D. Costa

 

Ensimmäiseksi, kun asiat monimutkaistuvat, alkaa (1) vastustus kaikkea sitä kohtaan mitä emme ymmärrä, jonka jälkeen alkaa (2) syyttely. Tutkittu tieto korvataan (3) uskomuksilla ja kun organisaatiot sekä yksiköt eivät keskustele keskenään, johtaa se (4) siiloutumiseen. Lopulta kaikki perustellaan vain (5) taloudellisin mittarein, mikä estää pitkän tähtäimen kehittämisen.

 

Sosiobiologi Costa antaa kuitenkin mahdollisuuden nujertaa nämä käyttäytymismallit. Monitahoisia ongelmia ei ratkota enää perinteisillä a-b-ratkaisumalleilla, vaan kirjailija nostaa esiin uusimmat aivotutkimukset ja niiden pohjalta rohkaisee lukijaa löytämään ”insightinsa” – uudenlaiset ongelmanratkaisutavat. Ja tämä kaikki perustellaan varsin vaikuttavalla lähdeluettelolla; mielipidekirjojen aika on kirjailijan mukaan ohi. Nyt tarvitaan faktoja.

 

Watchman’s Rattle on vahtimiehen räikkä, joka hälyttää asukkaat toimimaan yhteisön pelastumiseksi. Watchman’s Rattle on myös kirja, joka kerrasta nousi top 5 -kirjojeni listalle. Täytyy lukea toiseen ja kolmanteenkin kertaan.

REBECCA D. COSTA

Watchman’s Rattle (s. 384)

Vanguard Press 2010.© 2013- RayQ Oy
^