Richard Sennett – Työn uusi järjestys


Sennettin kirja on enemmänkin pitkä essee kuin jäsennelty analyyttinen tutkielma. Hän paneutuu työelämän muutoksiin kärjistäen ja vastakohtia liioitellen – ainakin suomalaisesta kontekstista katsottuna. Hänelle uusi verkostomainen tiimityöpainotteinen työkulttuuri edustaa lyhytjänteistä, pinnallista, pirstaloitunutta ihmistä riistävää järjestelmää. Ainainen joustaminen ja riskinotto syö ihmisen ja hänen luonteensa sisältä ja perhe-elämä tuhoutuu siinä sivussa.

 

”Jos Bill Gates ei pidä kovin tiukasti kiinni tietyistä tuotteista, tämä uusi sukupolvi ei pidä kovin tiukasti kiinni tietyistä töistä.” – Richard Sennet

Hänen joustavuuden valtajärjestelmä perustuu instituutioiden jatkuvalle uudelleenkeksimiselle, joustavalle erikoistumiselle ja vallan keskittymiselle ilman keskittämistä. Maailma rohkaisee Winner takes it all -riskinottoon tuottavuudesta piittaamatta. Riskillä elävä ajautuu epämääräisiin sivuttaisliikkeisiin, takautuviin menetyksiin ja ennakoimattomiin palkkaseuraamuksiin. Tässä sirkuksessa ihminen ja hänen luonteensa viimein hajoavat.

 

Lääkkeeksi hän tarjoaa aktiivisuutta, läpikäyntiä, ajelehtimisen tunteen murtamista, jopa sanallisia ristiriitoja, jotka sitovat ihmisiä yhteen.

 

Kirja on enemmänkin (poliittinen) kannanotto kuin faktoihin perustava esitys. Luettavuudeltaan teos on leppoisasti etenevä kertomustyyppinen tarina höystettynä muutamilla tieteellisemmillä osioilla. Kirja on onnistunut oman ajatuksen julistus, muttei mikään aukoton totuuskuvaus. Siksi se haastaakin pohtimaan.

 

RICHARD SENNETT

Työn uusi järjestys (s. 172)

Vastapaino 2008.© 2013- RayQ Oy
^