Scott Adams – Dilbert – 2.0 Juhlakirja


Dilbertin juhlakirja on mukaansa tempaava kasvutarina. Ihan kuin ihmisen elämä. Siinä alkuvaiheiden hakeminen ja säätäminen saa loppua kohden oikean suunnan yrityksen ja palautteen kautta. Jo tässäkin mielessä kirjan lukeminen oli antavaa – aika harvoin tulee mietittyä yksittäisiä sarjakuvastrippejä osana laajempaa kokonaisuutta.

”Ällistyttävää kyllä tämä sarjakuva on suoraan elävästä elämästä. (Perjantai ja maanantai muodostavat yhdessä 40 prosenttia työviikosta, joten sen verran poissaoloja on odotettavissa.)” –  Scott Adams

 

Scott Adamsin kommentit ja oma kasvutarina kirjan alussa auttoi ymmärtämään, mistä Dilbertissä on kyse. Siinä yhdistyy hänen omat kokemuksensa työelämästä yleiseen käsitykseen ”kuutiossa” elämisestä.

 

Vaikka Dilberttiä pidetään jonkinlaisena insinöörin perikuvana, minusta hän on paljon enemmän. On ehkä totta, että hänessä on jotain perin insinöörimäistä, mutta enemmänkin jotain yleistä toimisto-olennon olemuksesta – suomalainen B. Virtanen on tästä ehkä hieman pidemmälle viety versio.

 

Ehkä sarjakuvailmaisun anti on parhaimmillaan siinä, että se voi kärjistää ja karrikoida, mutta silti olla uskottava jollain tasolla. Äärimmillään esitettynä ilmiöt nostavat esiin ytimen, josta jokainen voi oppia jotain tärkeää ihmisestä.

 

SCOTT ADAMS

Dilbert - 2.0 Juhlakirja (s. 280)

Readme.fi 2009.© 2013- RayQ Oy
^