Selkeän ajattelun taito & Viisaan toiminnan taito


Nämä kirjat muodostavat kokonaisuuden, vaikka ovatkin erillisiä teoksia. Molemmissa on 52 eli yhteensä 104 erilaista ajattelun ja toiminnan harhaa, vääristymään tai irvikuvaa kuvattuna elävästi esimerkein. Ote on jämäkkä, mutta rakkaudellinen – kukaan meistä ei aina tosi paikan tullen osaa ajatella ja toimia järkevästi. Tärkeää sen sijaan on hyväksyä tämä omallakin kohdallaan.

”Haluatko vaikuttaa ihmisten tai organisaatioiden käyttäytymiseen? Siinä tapauksessa voit saarnata arvoista ja visioista. Voit vedota järkeen. Mutta lähes aina on yksinkertaisempaa käyttää kannustimia. Kannustimien ei tarvitse olla rahallisia.”

Kirja perustuu tieteelliseen (aivo)tutkimukseen. Sellaiset veijarit kuin Taleb ja Kahneman vilisevät useasti tekstissä, mikä on pelkästään hyvä. He ovat ihmisen ajattelun rajojen asiantuntijoita, jälkimmäinen Nobel-palkinnon arvoisesti.

Kirjojen ydinviesti on selkeä: älä niele mitään kyseenalaistamatta, erityisesti mitään, mikä tulee omasta suusta. Todennäköisesti olemme aina enemmän väärässä kuin oikeassa. Armahtava ja armoton viesti, jos sen uskaltaa itselleen tunnustaa ja sen kanssa elää.

”Suosittelen sinua palkkaamaan ihmisiä, jotka ovat sinua parempia, tai muuten sinulla on pian talon täydeltä luusereita.”

Kirja on parasta lääkettä omaan vahvuuteensa sairastumista vastaan, estää tehokkaasti kaikki huippu-kuvitelmat ynnä muut unikuvat. Kirjat paljastavat sen, minkä onnellisimmat jo tietävätkin: olemme kaikki ihan tavallisia ihmisiä ja teemme 99% ihan tavallisia asioita. Ja yleensä runsailla virheillä kuorrutettuna.

Dobelli, Rolf

Selkeän ajattelun taito & Viisaan toiminnan taito

HS Kirjat 2012 & 2013, s. 255 & 244.© 2013- RayQ Oy
^