Seppo Laakso & Heikki A. Loikkanen – Kaupunkitalous


Oletko koskaan miettinyt, miksi ihmiset tahtovat asua kaupungeissa? Tai miksi erikoisliikkeet ovat keskustoissa ja teollisuus laitakaupungilla? Vai onko sattumaa, että autokaupat ovat vierekkäin tiiviillä alueella? Miksi talouden kasvu edellyttää korkeaa kaupungistumisastetta?

 

”Työmatkalainen on valmis maksamaan keskimäärin puolet tuntipalkastaan siitä hyvästä, että matkoihin kuluisi tunti vähemmän aikaa.” – Seppo Laakso & Heikki A. Loikkanen

Jos nämä ja monet muut kaupunkiin liittyvät kysymykset kiinnostavat sinua, niin Kaupunkitalous kirja on juuri oikea teos luettavaksi. Siinä kirjoittajat kansantajuisesti, mutta myös matemaattisesti osoittavat, että kaupungit eivät ole rakentuneet sattumalta, vaan ovat julkisen, yksityisen ja kotitaloussektoreiden vaikuttamia kokonaisuuksia.

 

Kaupunkitalous antaa myös näkökulmaa kuluttajanvalintateoriaan, joka ei karvalakkimallina ota huomioon sijaintia ja sen vaikutusta kulutuspäätökseen. Käsitellyksi tulevat niin kysynnän joustot kuin kustannusrakenteetkin. Myös kaupungistumisen ulkoisvaikutukset – hyvät kuin huonotkin – ovat tuotu asianmukaisesti esille, ja joihinkin niistä on annettu ratkaisuehdotuksia kuten ruuhkamaksuja liikenteen helpottamiseksi kaupunkialueella.

 

Kirja sisältää paljon aineistoa koskien Helsingin seutua, joka on kaupunkitaloudellisessa mielessä yksi toiminnallinen kaupunki. Myös kaupungistumisen historia ja tulevaisuus saavat osansa. Kirja on hyvin kirjoitettu ja miellyttävä lukukokemus hyvine havaintokuvineen ja -taulukoineen.

 

SEPPO LAAKSO & HEIKKA A. LOIKKANEN

Kaupunkitalous (s. 472)

Gaudeamus 2004.© 2013- RayQ Oy
^