Sunzi – Sodankäynnin taito


Sunzin Sodankäynnin taito on klassikko. Kirjan suomentanut ja toimittanut Matti Nojonen on tehnyt kunnioitettavan teon, kun on paneutunut suurella tarkkuudella teokseen ja sen taustalla vaikuttaviin historiallisiin ja kulttuurillisiin yksityiskohtiin. Hatunnoston arvoinen teko!

 

”Ennakkotietoa eivät anna henget eivätkä jumalat, sitä ei voi päätellä tapahtumista eikä sitä voi saada tutkimalla laskelmia. Se täytyy kerätä ihmisiltä.” –  Sunzi

 

Itse kirja on vaikeastiavautuva. Siksi sitä tulisikin lukea pienissä paloissa ja useampaan kertaan aina käsillä olevaan tilanteeseen peilaten. Tässä on myös sen vahvuus, siihen voi ja tulee palata aina uudestaan. Historia tuntee tällaisia sotastrategeja, jotka ovat lukeneet kirjaa päivittäin.

 

Sunzin suurin viisaus lienee se, että taistelut on voitettavissa ilman taistelua. Oikeastaan koko kirjan teema on, että tee kaikkesi, jotta et joudu taisteluun. Ja jos joudut, tee kaikkesi, että voitat sen. Keskeisiä käsitteitä ovat ennakoiminen, arviointi, tunteminen (vastustajan ja itsensä) ja oikea valmistautuminen.

 

Voi olla, että lisälukemisen vuoksi tulevaisuudessa löydän vielä uusia ajatuksia. Ehkä päivitän ajatuksiani myöhemmin.

 

SUNZI

Sodankäynnin taito (s. 190)

Gaudeamus 2005.© 2013- RayQ Oy
^