Taivas + Helvetti


Kaksikymmentäyksi puhuttelevaa tarinaa. Ei yli- eikä alisanoja, vaan alastonta ja rehellistä elämäkertaa. Epäonnistumisia, onnistumisia, rahaa, itsetuntoa ja kipuakin. Ylpeyttä, ei ylpeilyä; nöyryyttä, muttei nöyristelyä.

Puustinen ja Mäkeläinen ovat tehneet kulttuuriteon. Teon, joka luo kulttuuria – viljelleet siemenen, joka onnistuessaan kasvamaan voi pelastaa Suomen. Kyse ei ole yli-ihmisrodun luomisesta, vaan siitä, että ihan tavalliset ihmiset – rikkinäiset ja vajaavaiset – voivat antamalla kaikkensa luoda hyvää ympärilleen. He leipovat sen kakun, jota valtio ja kunnat jakavat yhteiskunnan tarpeisiin. He luovat ne rahat, joilla virkamiesten, opettajien, pappien ja sairaanhoitajien palkat maksetaan.

”… jokaisen olisi hyvä kohdata ainakin kerran elämässään kassakriisi, myös virkamiesten. Jos on kokenut vain tasaista turvallisuutta, ei voi ymmärtää niitä, jotka ovat heikoilla.”

He eivät ole parempia tai huonompia, kyse ei ole siitä. Kyse on siitä, että he eivät voisi elää toisin. He toteuttavat omaa ihmisyyttään. Kyse ei ole ideologiasta, politiikasta tai ismistä – kyse on tavasta elää; hapesta, jota ilman ei selviäisi.

Kaikista ei ole heiksi, eikä tarvitsekaan olla. Jokainen, joka antaa kaikkensa ja tekee osuutensa yhteisen hyvän eteen parhaalla osaamisellaan, hoitaa leiviskänsä. Vastakkainasettelulla ei voiteta mitään, jokaista tarvitaan ehkä enemmän kuin pitkään aikaan Suomessa on tarvittu. Siinä on sekä Suomen Taivas että Helvetti.

Puustinen, Terho & Mäkeläinen, Mika

Taivas + Helvetti

One on One Publishing Oy 2013, s. 273.© 2013- RayQ Oy
^