Vesa Kanniainen – Maailma on riskeistä rakennettu


Kansantaloustieteen professori Vesa Kanniaisen kirja on todellinen sillisalaatti – niin hyvässä kuin pahassa. Kanniaisella on ollut ilmeisesti tarve kirjoittaa lähes kaikesta, joten käsitellyt teemat eivät ole aina kovinkaan järjestelmällisesti esitettyjä. Kirjan luettavuus olisi parantunut huomattavasti, jos tekstin olisi oikolukenut, otsikoinut paremmin ja huolellisemmin. Ulkoasultaan kirja oli hankala ja raskas luettava.

 

”Voiton tekeminen on moraalisesti oikein, voiton maksimointi on moraalisesti oikein. Mutta ei keinolla millä hyvänsä. Voiton vääristely on moraalisesti väärin. Voiton tekeminen on välttämätön ehto työpaikkojen säilymiselle ja yrityksen jatkuvuuden turvaamiselle. – Vesa Kanniainen

Sisällöllisesti kirja oli kuitenkin kannattava lukukokemus. Kanniaisella on kyky kertoa yksinkertaisesti vaikeatkin asiat. Tämä koskee niin teoriaa (esim. suhteellisen edun teoria) kuin (yleisen) mielipiteen harhoja (esim. Marxin työnarvoteoria), jotka tulevat asiantuntemuksella avatuiksi ja selvitetyiksi. Tämä on ehdottomasti kirjan parasta antia.

 

Kanniaisen eduksi on luettava myös se, että hän yrittää rakentaa siltoja eri tieteenalojen ja katsomusten välillä, tosin paikoin liian heppoisen yksinkertaistetusti: Raamatusta hänelle kelpaa sen kertomuksia lukuun ottamatta vain ihmisen pahuus. Toisaalta arjen kokemukset karaoke-lauluhäpeineen inhimillistää muuten niin teknisenä pidettyä taloudellista katsomusta ja kertomusta. Näiltä osin Kanniainen on onnistunut madaltamaan rajoja.

 

Kanniaisen sanoma on, että kaikki on riskiä, mikään ei ole riskitöntä, sillä maailman olemus on riskirakenteinen. Tämä avaa monia näkökulmia todellisuuteemme. Kun väitämme ihmisen elämän olevan äärettömän arvokasta, niin riskianalyysin näkökulmasta tällöin voidaan kysyä, miksi yksilö ei sitten käyttäydy sen mukaisesti, vaan tuhoaa elämäänsä (hurjastelu liikenteessä, viina, tupakka tai työnarkomania)? Vastaus on: Elämässä on oltava riskiä, koska muuten se ei olisi elämää.

 

VESA KANNIAINEN

Maailma on riskeistä rakennettu (s. 284)

Yliopistopaino 2007.© 2013- RayQ Oy
^